Trainingen voor verloskundigen

Pilot Leffectief en KNOV december 2019

Om de vernieuwde manier van leren van Leffectief te beoordelen wilde de KNOV (beroepsvereniging verloskundigen) eerst een pilot doen. Leffectief en de KNOV hebben een training ontwikkeld over de richtlijn postnatale zorg. Via deze training leren verloskundigen de ins en outs van de richtlijn.

Van december 2019 tot en met januari 2020 is er een pilot uitgevoerd bij een groep van 100 verloskundigen. De uitkomsten van de pilot waren verbluffend! De deelnemers waren zeer positief. Maar liefst 98% van de respondenten van de enquête wil meer protocollen via de app spelen. Verder zou 87% van de respondenten van de enquête de app aanbevelen aan andere collega’s. Daarnaast gaven ze aan dat het makkelijk te combineren is met werk en werd de informatie van het protocol beter onthouden.

Hoe ging de pilot in zijn werk?

De training wordt gevolgd in Knowingo+. Via dit leerplatform doe je kennis op door vragen te beantwoorden op je telefoon die herhaald worden. Knowingo+ kun je overal spelen en wanneer je wilt, zolang je maar een mobiel of tablet bij de hand hebt. Het is de bedoeling dat de verloskundigen elke dag 5 minuten speelden. De training richtlijn postnatale zorg bestaat uit drie onderwerpen. Wanneer de verloskundigen alle kennis hadden opgedaan van de vragen van een onderwerp haalden ze in Knowingo+ een certificaat. Indien ze de 3 certificaten hadden gehaald en deelgenomen aan de enquête kregen ze 3 studiepunten.

Toekomstige trainingen

Na de zeer succesvolle pilot zijn we bezig met een vervolg. Hierover later meer. Je wordt automatisch op de hoogte gehouden van ontwikkelingen indien je een email stuurt aan info@leffectief.nl met in het onderwerp “ontwikkelingen verloskundigen”.

Verloskunde Kennishouder

Tijdens mijn werk kwam ik Matthijs tegen. Hij vertelde gedreven over gamified scholen. Zo vielen voor mij de puzzelstukjes in elkaar. Immers, te vaak was ik bij een nascholing, waar het gezellig was om mijn collega’s te ontmoeten, maar waarbij het effectief leren en onthouden grotendeels ontbrak.

Samen met Matthijs heb ik mijn schouders gezet onder leffectiefverloskunde. Een simpele en doeltreffende manier van leren, die ook nog eens meetbaar resultaat oplevert.

Ik werk al jaren in de verloskunde, met een eigen praktijk en echocentrum. Ik ben een early-adopter als het gaat om nieuwe technieken en mogelijkheden. Maar als het gaat om de verloskunde is het mijn overtuiging dat een gedegen kennisbasis bijdraagt aan de kwaliteit van ons vak. Het is mijn passie om kennis over te dragen. Ik doe dat onder andere door het begeleiden van studenten en het geven van lessen aan kraamverzorgsters. Daarom werk ik met veel plezier aan de inhoud van leffectiefverloskunde

– Joost de Jong –